Przepis na udanego grilla! 10 zasad, dzięki którym podbijesz serca gości!

Latem okazji do imprezowania nie brakuje – koncerty, wesela, a nawet brak okazji jest doskonałym pretekstem, by spotkać się w gronie najbliższych i wspólnie spędzić czas. Najlepiej oczywiście bawi się na świeżym powietrzu, wtedy wszystko smakuje lepiej. Jeśli mieszkasz w domku z ogródkiem albo masz działkę blisko miasta, z pewnością organizujesz przynajmniej jedną taką imprezę latem. Wystarczy, że spełnisz kilka warunków, byś stał się prawdziwym królem letnich grilli.

Najlepsza muzyka na grilla? Muzyka, przy której będą bawić się wszyscy!

Na imprezie nie może zabraknąć muzyki! Nie musi być głośna, a jeśli za płotem masz sąsiadów, wręcz wskazane jest, by leciała w tle. Na imprezach sprawdzają się prawdziwe hity z przełomu lat. Przygotowanie takiej listy może zająć Ci dłuższą chwilę, ale playlista będzie uniwersalna i sprawdzi się jako muzyka do auta, muzyka na każdą imprezę. Przeboje lat 80-tych i 90-tych oraz największe hity ostatnich dwóch dekad będą strzałem w dziesiątkę!

Jakie jedzenie i alkohol na grilla przygotować? Proste i smaczne przekąski na grilla

Jak grill, to oczywiście jedzenie. Możecie rzecz jasna pójść na skróty i przygotować kiełbaski i kaszankę, ale istnieje kilka prostych w przygotowaniu dań z grilla, którymi zachwycisz wszystkich gości!

Owoce i warzywa z grilla

Z warzyw najbardziej polecamy grillowaną cukinię. Umytą cukinię pokrój w długie paski lub plastry i zamarynuj w oleju rzepakowym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostaw na pół godziny w lodówce, po czym wrzuć na ruszt grilla na 2 minuty i przewróć na drugą stronę na jeszcze jedną minutę.

Podobnie możesz przygotować inne warzywa: paprykę, pieczone ziemniaki w mundurkach (można je wcześniej podgotować), pomidory czy cebula. Możesz też przygotować szaszłyki warzywne, czyli mix warzyw na długim patyku.

Każdy, kto spróbował grillowanego banana, przez całą zimę tęskni za tym smakiem. Banan staje się jeszcze słodszy, a polany czekoladą i posypką z drobno posiekanych orzechów smakuje po prostu obłędnie! Doskonale sprawdzają się także jabłka i gruszka zamarynowane w białym winie oraz ananasy i brzoskwinie, również te z puszki.

Mięsa i ryby z grilla

Na grilla nadaje się praktycznie każde mięso. Z drobiu polecamy udka, skrzydełka i filety z kurczaka lub indyka. Karkówka z grilla to prawdziwy klasyk – miękka, soczysta, po prostu pyszna. Mniej popularny, bo nieco trudniejszy w przygotowaniu jest schab – trzeba uważać, by się nie przesuszył. Jeśli zdecydujesz się na szaszłyki z różnych mięs, czerwone mięso i drób grilluj osobno, ponieważ drób potrzebuje mniej czasu.

Przed włożeniem mięsa na ruszt, zamarynuj je w marynacie na bazie oleju i przypraw. Możesz to przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy mięso będzie wyjątkowo aromatycznie, soczyste i miękkie. Jeśli masz ochotę na prawdziwy rarytas, przygotuj rybę z grilla. Świeżą rybę oczyść z łusek i wnętrzności, natnij w najgrubszych miejscach, włóż w nie drobne kosteczki masła, a rybę natrzyj odrobiną oleju lub oliwy i sokiem z cytryny. Cytryną skrop także wierzch ryby, a całość zawiń w folię aluminiową. Grilluj około 10 minut, w zależności od wielkości ryby. Na grilla możesz także wykorzystać dzwonki lub filety.

Nie zapomnijcie oczywiście o alkoholu – wybierzcie ulubione trunki znajomych. Dobrym pomysłem jest zaproponowanie znajomym, by każdy przyniósł alkohol, jaki lubi najbardziej. Twoim zadaniem będzie przygotowanie mięs i innych dań z grilla, a gości zaopatrzenie Was w alkohol, sałatki i inne dodatki.

Grill do późnych godzin nocnych? O tym nie możesz zapomnieć!

Jeśli nastawiacie się na dłuższą imprezę, pamiętaj o kilku kwestiach:

  • Przygotuj ciepłe koce, bluzy, a nawet skarpety
  • Przygotuj dobre oświetlenie
  • Nie zapomnij o środkach odstraszających komary
  • Planszówki uratują każdą imprezę
  • Zadbaj o wygodne miejsca do siedzenia, o odpowiednią ilość naczyń i sztućców

Osoby, które mają taką możliwość, mogą rozpalić ognisko. Da ono dużo ciepła, gdy zacznie się ochładzać, a atmosfera będzie wyjątkowa. Dodatkowo w ognisko (w popiół) wrzućcie ziemniaki – tym podbijecie serca każdego niejadka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *